Burina alebo liečivá rastlina?


Ak tieto divoké bylinky aj pokosíte alebo vytrháte, nikdy sa nevzdajú a v krátkej chvíli vyrastú znova, a všade, no vedia prečo to robia.

Fialka
Jej chuť a vôňa je príjemne sladká, preto sa hodí najmä do jedál, ako sú jogurty, kaše, smoothie alebo nimi môžete ozdobiť aj tortu. Výborný je aj fialkový čaj alebo sirup.
Rastie najmä na jar. Obsahuje množstvo prospešných látok. Má skvelé účinky na cievy, dýchacie cesty, pokožku, kĺby, migrénu a chrípku.

pampeliška

Púpava lekárska
Je to cenná liečivá bylina, ktorá kvitne na jar. Využíva sa pri chorobách pečene, pri cukrovke, pri problémoch s kožou, trávením, žlčníkom. Táto žiarivo žltá kráska ďalej čistí krv, priaznivo pôsobí na pleť, okysličuje vnútorné orgány a je močopudná.
Z kvetov môžete urobiť skvelý púpavový sirup, ktorý sa podobá medu.
Korene sa zbierajú skoro, na jar, alebo jeseň, listy pred kvitnutím, byľ počas kvitnutia.
Čím mladšie sú listy púpav, tým sú menej horké a hodia sa do šalátov, alebo ich môžete pomixovať s ovocím.

Pŕhľava dvojdomá
Patrí k našim najlepším liečivým rastlinám.Už v staroveku si ju veľmi vážili.
Je možné z nej dokonca vytvoriť aj priadzu.
Čistí a tvorí krv, pomáha pri problémoch s obličkami a močovými cestami. Napomáha aj pri cukrovke.
Pitie pŕhľavového záparu je výborné na liečbu vyrážok. Tento zápar sa odporúča piť aj niekoľko týždňov, pretože pôsobí proti chorobám pečene, žlčníka, sleziny, dýchacích orgánov a žalúdka, a pomáha pri alergiách. Regeneruje vlasy. Má vysoký obsah vitamínu C.
Obsahuje aj veľa železa a najlepšie ho získame, ak ju budeme konzumovať čerstvú.
Výluh z pŕhľavy chráni dokonca aj rastliny proti škodcom.
Zbierajú sa najmä mladé rastlinky, na jar a jeseň –  koreň, stonka, aj kvety.

kopřiva

Kapsička pastierska
Nachádza sa takmer všade, rastie od jari do jesene.
Je účinná proti všetkým druhom krvácania. Vyrovnáva tlak, pomáha pri svalových ochoreniach, čistí krv, upravuje menštruačný cyklus .
Obsahuje veľa vitamínov a minerálov – vápnik, síru, mangán, meď a draslík. Je bohatá na antioxidanty, chlorofyl a vlákninu.
Konzumujú sa listy, stonky, plody, aj kvety. Má výraznú chuť, takže sa hodí do šalátov, ale aj varených pokrmov.